Pyszne ciasto agrestowe

Znalezione tutaj.

Wykonałam z połowy składników, bez  środkowej warstwy ciasta i z nieco większą ilością masła.
Niestety nie miałam budyniu – pewnie warstwa bezowa byłaby ciekawsza. Niemniej, ciasto w zaprezentowanej formie bardzo przypadło nam do smaku.
Mnie urzekła zielona galaretka zmieszana z agrestem i mocno kwaskowy smak nadzienia przełamany kakaową otoczką.

Składniki:
     1 i pół szklanki mąki

     150g masła
     1 cukier waniliowy
     1/4 szklanki cukru
     3 duże jaja (żółtka + białko na bezę)
     2 czubate łyżki ciemnego kakao
     1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

   
Dodatkowo:
     400g agrestu

     1 galaretka agrestowa
     1 łyżka wody

Beza:
     3 białka

     1/4 szklanki cukru
     szczypta soli
(opcjonalnie 1 budyń waniliowy w proszku )
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, masło, kakao i zagnieść ciasto. Podzielić je  na 2 części. Jedną części ciasta (zawiniętą w folię albo woreczek) schłodzić w zamrażarce.
  2. Małą blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia – połowę ciasta rozgnieść palcami  na jej dnie, nakłuć widelcem.
  3. Agrest opłukać, obrać z ogonków i końcówek, a każdą kulkę podzielić na połówkę. Przełożyć do garnka, podlać łyżką wody, zagotować. Do gorącego wsypać agrestową galaretkę. Znad garnka uniesie się piękny zapach  – zresztą ja uwielbiam nie tylko zapach, ale i smak płynnej galaretki 🙂 Wystudzić. Wylać na ciasto.
  4. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać pod koniec cukier (ew. i budyń w proszku). Wyłożyć na agrest. Na końcu zetrzeć schłodzoną w zamrażarce połówkę ciasta.
  5. Piec w 180 stopniach około 55 minut.
  6. Wystudzone ciasto  wstawić na minimum 40 min. do lodówki. Można udekorować przed podaniem cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.