Koktajl truskawkowo-jagodowy

Lekko kwaskowy, nieco przypomina zsiadłe mleko. Latem – idealnie gasi pragnienie.
Można robić z niego koktajle owocowe, miksując ze świeżymi lub mrożonymi owocami (najlepsze są truskawki, maliny albo jagody) dodawanymi pojedynczo lub w dowolnych kombinacjach.
O czym mowa? Oczywiście o kefirze! 
 
 
Dzisiaj polecam koktajl mieszany, przygotowany na bazie wszechobecnych o tej porze roku truskawek oraz mrożonych jagód.
Na zdjęciu powyżej, koktajl został przelany do odzyskanego jednorazowego kubeczka po kawie.
Do tego słomka z Ikea w podobnej tonacji 🙂
 

TRUSKAWKOWO-JAGODOWY KOKTAJL

1 kefir 400g (zdecydowanie polecam Robico)
szklanka pokrojonych na 2 części, umytych i odszypułkowanych truskawek
1/2 szklanki jagód (mrożone lub z kompotu)
łyżeczka cukru

 Składniki umieścić w wysokim walcowatym naczyniu, zmiksować.
Ozdobić listkami mięty – która wniesie dodatkowy aromat.
Podawać schłodzone.


Kefir posiada dobrze przyswajalny wapń, białko, magnez i potas. Dostarcza witamin z grupy B. Odbudowuje florę bakteryjną i ma zdolność odtruwania przewodu pokarmowego, jednocześnie zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii pokarmowych. No to – na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.