Babeczki dyniowe bardzo proste i bez miksera

Cudnej urody babeczki dyniowe, które przygotujesz bez użycia miksera!🎃🍂🎃

Przepis pochodzi z – nieaktualizowanego od lat – bloga Mama gotuje.

Składniki na 16 babeczek:

300g mąki pszennej – tortowej (2 szklanki)

2 płaskie łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

170g cukru drobnego

szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

2 jajka „zerówki” (bez okrucieństwa)

200g puree z dyni

60m mleka

150g roztopionego masła o temperaturze pokojowej (lub zamiennie: oliwa z pestek winogron)

Wykonanie:

1. Najpierw wymieszaj składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.

2. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj składniki płynne: mleko, pure dyniowe, jajka i roztopione masło.

3. Połącz sypkie z płynnymi – mieszając łyżką.

4. Tak otrzymane ciasto nakładaj do papilotek do 2/3 wysokości.

5. Piecz w rozgrzanym do temperatury 190°C piekarniku około 20 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy babeczki są już upieczone wykonując test patyczkiem od szaszłyków (tzw. test suchego patyczka).

Jak otrzymać Puree z dynii:

Postanowiłam o tym napisać, gdyż ostatnio przygotowuję dynię w następujący sposób: całą dynię kroję na pół – otrzymam więc dwie połówki (razem ze skórą), które trzeba pozbawić nasion, czyli wybrać łyżką. Tak oczyszczone połówki dyni układam na blaszce na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika. Piekę około godziny w temperaturze 180 stopni C. Po około 40 minutach sprawdzam (regularnie zaglądając do piekarnika), czy czas pieczenia nie jest za długi po to, aby dyni nie przypalić. Po 1 godzinie lub nieco krócej, dynię (razem z blachą) wyciągam z piekarnika, studzę, a miękki miąższ wybieram od skóry łyżką i miksuję. Tak przygotowane „puree” jest doskonałe do ciast, zup i sosów. Pasteryzuję nadmiar puree w słoikach lub zamrażam w lodówce. Nie zawsze jest ten nadmiar, bo najczęściej gdy kupuję dynię – to z myślą o zupie, wówczas dyniowe babeczki są jedynie jej efektem ubocznym 😉

Składniki na krem:

(Obawiam się, że do zrobienia kremu niestety mikser będzie potrzebny, ostatecznie może to być zwykła trzepaczka, oczywiście jeśli masz tyle siły, by śmietankę i serek w ten sposób ubić)

250g serka mascarpone

250g śmietany kremówki

5-6 łyżek cukru pudru

1 kropla pomarańczowego barwnika w żelu

Ewentualnie pod dzieci: kolorowa posypka.

Śmietanę ubij na sztywno pod koniec dodaj cukier puder. W osobnej misce ubij serek mascarpone, dodaj do śmietany razem z barwnikiem, wymieszaj i gotowe.

Dekoruj kremem babeczki (np. z użyciem rękawa cukierniczego lub zwykłego foliowego woreczka, w którym odetniesz końcówkę) i na koniec wedle upodobania np. posypką lub odrobiną babeczki odkrojoną z jednej sztuki i zmiksowaną.

Jeśli chcesz, aby babeczki nabrały zimowego uroku – dodaj do ciasta pół łyżeczki cynamonu i pół łyżeczki przyprawy do pierników oraz nieco rodzynek i obranych orzechów włoskich. A nawet miąższu z połowy jabłka pokrojonego w drobną kosteczkę.

Tak, zdecydowanie ten przepiękny, pomarańczowy kolor ustawionych na talerzu babeczek dyniowych przyciąga wzrok każdego domownika 🙂 🎃🧡🍁🫶

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *