Ryba po grecku

Klasyka. Bardzo prosta. Oczywiście zajmuje ważne miejsce wśród dań wigilijnych (patrz „12 potraw”).
Przeze mnie uwielbiana wyłącznie na ciepło.

  • dorsz lub makrela ( mrożone filety w kostkach – 6 sztuk) + mąka do obtoczenia
  • warzywa: marchew 2 szt , pietruszka 1 szt, seler 1/2 średniej wielkości
  • oliwa, pieprz, sól sok z cytryny, 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • żaroodporne naczynie do zapiekania

1. Rybę rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, posolić, obtoczyć w mące. Obsmażyć na oleju z obu stron.

2. Warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dusić około 10-15 minut na oliwie z solą i pieprzem – do smaku. U mnie 2 szczypty. Można warzywa podlać odrobiną wody  – aby się nie przypaliły, pod koniec dodać przecier pomidorowy.

3. W żaroodpornym naczyniu (dno skropione odrobiną  oliwy)  układać warstwami – warzywa, ryba, warzywa. Zapiekać w piekarniku ok. 30 minut.

One thought on “Ryba po grecku

  1. Uwielbiam rybę po grecku! Choć przyznam się, że na ciepło nigdy nie jadłam. Może w te święta uda mi się spróbować 😉

Dodaj komentarz