Szybki makaron z boczkiem na leniwe popołudnie

Pyszne, proste danie makaronowe

Danie gotowe w 20 minut. No i warto mieć taki przepis nie wymagający pacy w zanadrzu – zwłaszcza w okresie totalnego lenistwa, jakie nas ogarnia po ciężkiej świąteczno-kulinarnej harówce.

Składniki:

200 g gotowej paczki pokrojonego boczku – do podsmażenia (szukajcie takiego bez polepszaczy i konserwantów)
makaron (rureczki) – 1/2 opakowania

pół filiżanki śmietany kremówki do wymieszania z 1 żółtkiem
ser typu pecorino, starty na drobno
sól, łyżka oliwy z oliwek

Oraz: dowolne naczynie do zapiekania – podgrzane w piekarniku (50 stopni)

Sposób przygotowania:

1. Boczek podpiec na patelni – do zrumienienia. Odstawić na bok.

2. Zagotować wodę z 1 łyżeczka soli i 1 łyżką oliwy. Wrzucić do wrzątku makaron.

3. W czasie kiedy makaron się gotuje – przyrządzić sos: odrobinę śmietany kremówki wymieszać w filiżance z 1 żółtkiem.

4. Makaron ugotować al dente (około 16 minut). Odcedzić na sitku, ale przerzucić z powrotem do garnka w którym się gotował. Od razu wymieszać ze śmietaną i żółtkiem, ewentualnie dosolić do smaku. Nadal w garnku – wymieszać makaron z podpieczonym boczkiem. Dosypać pecorino i też wymieszać.

Przełożyć do ogrzanego w piekarniku (50 st.) żaroodpornego naczynia. Podawać posypane piękną zimową otulinką z drobno starego pecorino.

Dodaj komentarz