Na jesieni podarowano mi dwa ogromne słoje z suszonymi grzybami. Podejrzewałam, że nie dam rady tego przejeść, gdyż zapotrzebowanie na bigos w mojej rodzinie ma tendencję malejącą – jeśli nie zerową.
A jednak! Nadszedł ten moment, gdy o pachnące grzyby dopominają sie domownicy. Wprawdzie nie w bigosie, tylko w grzybowej, ale proszę, oto i ona.
Królowa błyskawicznych, szybkowarowych zup, urzekająca delikatnością i smakiem. Prosta w przygotowaniu. Lubiana przez wszystkich.
Tradycyjna zupa grzybowa
spora garść suszonych podgrzybków
1 pietruszka
1/4 selera
łyżeczka masła, sól, pieprz, vegeta natur, do zabielania – śmietana (18%) w ilości przynajmniej pół małego kubeczka. A jeśli lubisz mniej kwaśny smak zup, dodaj śmietanę słodką – 30%.
Grzyby, obraną pietruszkę i seler z przyprawami i masłem zalej wodą. Zamknij szybkowar, gotuj 20 minut. Po ugotowaniu zupę zabiel śmietaną (18%). Sprawdź czy nie trzeba dosolić. Podawaj z makaronem i zieloną pietruszką. Smacznego 🙂