Najprostszy sernik z rodzynkami. Zawsze wychodzi.


 

Jeśli kochasz sernik z rodzynkami, koniecznie wypróbuj mój przepis na najprostszy i najszybszy sernik na świecie. Jest nie tylko mega prosty, ale przede wszystkim to sprawdzony przepis dla ciast, które zawsze wychodzą. Ozdobiony białą czekoladą i posypany płatkami migdałów. Bez masła i spodu. Za to z rodzynkami. Mimo, że prosty – na pewno Cię zaskoczy. Rewelacyjny zarówno na domową imprezę, jaki i świąteczny stół. Wpisał się do kanonu ciast, które piekę na Boże Narodzenie.
 
#prosty sernik
#najprostszy sernik
#sernik, który zawsze wychodzi
#sernik z białą czekoladą
Prosty sernik z rodzynkami i białą czekoladą.

Przepis na najprostszy i najszybszy na świecie sernik z rodzynkami dostałam dawno temu (po sylwestrowej imprezie) od Sylwii, która go wówczas upiekła. Trafił w moje kulinarne upodobania i skradł serce. Dlaczego? Bo nie ma spodu, nie dodaje się do niego masła i jest błyskawiczny. I zawsze wychodzi.

Sernik dla osób z kategorii: „Sernik? Tylko z rodzynkami” 🙂

BTW Było to moje pierwsze ciasto jakie upiekłam (od a do zet sama) i nie wyrzuciłam do kosza.

Czego chcieć więcej? Na zachętę dodam, że do wersji podstawowej mam własny wkład. Ozdabiam sernik polewą z białej czekolady i płatkami migdałów. Biała czekolada wspaniale wydobywa smak tego wilgotnego ciasta i podkręca go, drażniąc leciutko podniebienie swą wyrazistą słodkością. Jest zwieńczeniem, bez którego mój sernik nie miałby charakteru.

Składniki

Na polewę: tabliczka białej czekolady (uwielbiam, garść migdałowych płatków

Składniki podstawowe:

1 kg sera (najlepszy jest 3 krotnie mielony- gotowy do użycia, uważajcie bo serniki z pudełek nie zawsze są dobrej jakości, zawierają mnóstwo dodatków, które serem nie są, a po upieczeniu wyjdzie z takiej „masy”udającej ser, nie sernik tylko coś, z czego dumni na pewno nie będziecie )
1 mała paczka rodzynek (jeśli możecie, kupujcie rodzynki bez konserwantów kkilk)
6 jajek (u mnie jajka bez okrucieństwa, czyli popularne jajka zerówki „0”)
2 łyżki mąki ziemniaczanej albo Sernix dr Oetkera (klik)
1 cukier waniliowy (a nie wanilinowy)*
1,5 szklanki cukru drobnego

Wykonanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem (w tym cukier waniliowy) w mikserze na najwyższych obrotach do białości. Sami zobaczycie kiedy po kliku minutach ubijania konsystencja masy zmieni się, nabierając puszystości i stając się kremowa, a wreszcie – biała.
  3. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy ser, nie przerywając ubijania.
  4. W osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dokładamy je do masy serowej.
  5. Całość masy zagęszczamy mąką ziemniaczaną (lub Sernixem), nadal mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Na końcu wsypujemy rodzynki i mieszamy je delikatnie (najlepiej łyżką).
  7. Ciasto przekładamy ( a właściwie przelewamy) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do gorącego piekarnika (180-200 st). Pieczemy do zrumienienia wierzchniej warstwy (ok. 1h). Rozmiar blachy: 33×25 cm
  8. Roztapiamy czekoladę w szklanej miseczce w kąpieli wodnej / lub w szklanej miseczce w mikrofali ustawiając na maksymalną moc i 30 sekund – dwukrotnie.
  9. Płynną masą dekorujemy wystudzony wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałów.
#sernik
Kochamy ten sernik 🙂 Pokochaj go i ty!

* Czym się różni cukier waniliowy od wanilinowego?

Kupuj po prostu ten, w którego składzie zobaczysz:

cukier trzcinowy, mielona wanilia Bourbon (min. 1,5%).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *