Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami.
I moja propozycja do truskawkowego czerwca Olgi. 
Sezon Truskawkowy 2010

Bardzo smaczna. Błyskawiczna.
Jedyna wada-niewada – z uwagi na ubitą kremówkę należy ją jeść od razu po przygotowaniu 🙂

Ciasto:
  • 175g maki
  • 100g masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko
Farsz:
  • śmietana kremówka 30% ( 1,5 opakowania np. kubeczka śmietany Zott)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

Do przybrania: świeże truskawki

Ciasto zagnieść aż utworzą się zacierki, dolać 2 łyżki zimnej wody, zagnieść. Rozwałkować i przełożyć do formy – wstawić do lodówki na 30 minut.W tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 st. – piec przez 30 minut.

Śmietanę ubić  na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wykładać na ostudzone ciasto tuż przed podaniem! Udekorować truskawkami pociętymi na cztery. (Dygresja: Truskawki na zdjęciu były podduszone w sosie, ale nie warto tym sobie zaprzątać głowy).

Tarta urzeka smakiem kruchego ciasta – jak zwykle u mojej ulubionej Sarah Banbery: i waniliową nutą kremówki. To wszystko w połączeniu z lekko kwaskowatymi truskawkami daje efekt na prawdę nieziemski 🙂

Zresztą, dzisiaj Dzień Dziecka. 
Kto w taki dzień odmówi sobie odrobiny słodkości ?  😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.