Zapiekanka z serem i pieczarkami

Zapiekanka – pamiętacie jej początek? Ja pamiętam. Pierwsze „budy” z zapiekankami. Nieodmiennie robiły furrorę, podobnie jak analogiczne punkty z frytkami i hot-dogami. Lubiłam do nich zaglądać po szkole. Ale wtedy nie zawsze było mnie stać na kupno zapiekanki. Zamiennie, prosiłam wówczas o 100 gram frytek 🙂

Czym jest zapiekanka? To bagietka  lub półbagietka zapiekana z tartym żółtym serem i pieczarkami. W wariantach mogą się pojawiać dodatkowe składniki, np. cebula czy szynka. Polana keczupem – uwielbianym przez większość dzieci – stanowi ciekawe urozmaicenie naszych domowych „błyskawicznych” posiłków. Przygotowuję wyłącznie wersję podstawową zapiekanki – czyli ser i pieczarki.

Zapiekanka z serem i pieczarkami
1 bagietka
 kilka pieczarek
15- 20 dkg żółtego sera
– może być łagodny np. typu gouda lub o bardziej wyrazistym saku
masło do posmarowania bagietki
opcjonalnie  – ulubiony keczup  

Piekarnik rozgrzać do 190 -200 stopni.
Pieczarki obrać, umyć, osuszyć delikatnie i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ser również zetrzeć na tarce.
Bagietkę przekroić wzdłuż na pół, każdą część posmarować masłem.

Blachę wyłożyć pergaminem, następnie ułożyć połówki bagietki – jeśli się nie mieszczą spokojnie można je przekroić na mniejsze kawałki. Bagietkę posypać warstwą startych pieczarek, następnie warstwą sera. Zapiekać  około 10 minut – do rozpuszczenia sera.
Zapiekanki podawać gorące – dla dzieci ozdobione ketchupem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *