dobre dla wege
Składniki:
paczka mrożonych kalafiorów (poza sezonem – w sezonie najlepszy 1 świeży, mały kalafior)
1 jajko
mąką (3 łyżki)
sól, pieprz, koperek
oliwa do smażenia
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, nie za długo czyli ok 10-12 min. Ważne by się nie rozpadał). Odcedzamy i studzimy. Ostudzony rozdrabniamy widelcem. Koperek drobno siekamy.
Jajo, mąkę i posiekany koperek mieszamy z kawałkami kalafiora, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano.
Placuszki są smaczne i bardzo lekkie, ale jeśli próbna smażona partia nie będzie chciała się „trzymać kupy” – do reszty masy proponuję dosypać kolejną łyżkę mąki.
Dla mnie najważniejsze, że są błyskawiczne i odrobinę odmienne od typowo polskiego, obiadowego menu
Jak dla wege to danie dla mnie. ;):))
Pięknie przyrumienione, zjadłoby się. :))
Pozdrawiam serdecznie!
bardzo lubię takie warzywne placuszki
robiłam ze świeżych kalafiorów
nawet nie pomyślałam,
że i mrożone się do tego nadają:-)