Roladki wołowe

A nawet więcej – pyszne roladki wołowe 🙂
  • gotowe cieniutkie płaty wołowiny na carpaccio – 1 paczka
    (można oczywiście kupić ładny kawałek wołowiny, pokroić w plastry, następnie lekko rozbić )
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 1 cebulka
  • opcjonalnie kawałek wędzonego boczku – u mnie często czerwona papryka
  • sól, pieprz, papryka słodka – sproszkowana
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • odrobina mąki pszennej + wykałaczki lub nitka

Mięso rozłóż na dużej deseczce lub talerzu. Posyp szczyptą lub dwiema soli, oprósz papryką i pieprzem.

Ogórek, cebulę i boczek pokrój w słupki. Ułóż  ogórek, cebulę i boczek na mięsie – zamiast boczku daję często słupek czerwonej papryki. Zwiń w rolady i zszyj wykałaczką lub obwiąż nitką. Oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż rolady – do lekkiego zrumienienia. Następnie zalej wodą i duś pod przykryciem do miękkości mięsa – około 1h, podlewając od czasu do czasu wodą. Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemiankami. 
Roladki jadamy nadzwyczaj rzadko. Kupuję gotowe płaty na carpaccio odrobinę z lenistwa, ale również z przeświadczenia o tym, że mięso jest po prostu świeże. Roladki te są bardzo delikatne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *