Dyniowo





Październik dynią stoi i jest to niepodważalny fakt 😉
Za parę dni, dynia święcić będzie swój tryumf ozdabiając na amerykańską modłę nasze okna i stoły.
Bo któż nas nie lubi śmiesznego Pumpkina ze świeczkami migającymi w środku dyniowej głowy?
Ja lubię i dlatego dynię dzieciom w tym celu kupuję.

Ale skoro prowadzę kulinarny blog, dynię wykorzystam także kulinarnie.

Dzisiaj serwuję Racuszki z dyni – na jesienny na obiad.

Składniki:
  • dynia starta na tarce – 2 szklanki
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • mąka – pół szklanki i łyżka, przy czym ja dodaję po łyżce sprawdzając konsystencję masy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej z pestek winogron do smażenia

Dynię zetrzeć na tarce do jarzyn. Odcisnąć nadmiar soku. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć w filiżance z 1 łyżką cukru. Wymieszać białko z żółtkiem, następnie z dynią i mąką. Na rozgrzany olej nakładać łyżką małe placuszki, smażyć na złoty kolor z obu stron. Placuszki podawać posypane cukrem pudrem i ozdobione keksem śmietany lub jogurtu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.