Tarta mocno cytrynowa

Kolejny sprawdzony i pyszny przepis z wielkiej skarbnicy tart autorstwa Sarah Banbery (klik)
 
 

Ciasto
175 g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli (nie daję)
100 g schłodzonego masła
1 żółtko
zimna woda – 2 łyżeczki

Farsz
2 duże jajka
75 g cukru
100g masła
sok z 1,5 lub 2 cytryn (120 ml)

Do przybrania: jagody lub BORÓWKI, cukier puder, skórka z cytryny

Na początku przygotowujemy farsz cytrynowy: w żaroodpornej misce roztrzepać (trzepaczką) jajka i cukier. Przełożyć miskę na garnek z wrzącą wodą dodać masło (pocięte na kawałki) i sok wyciśnięty z cytryn. Utrzeć na gładką masę. Dalej ucierać aż masa zgęstnieje (ok. 10 minut). Zdjąć z ognia, wystudzić, przykryć i odstawić na bok.

Ciasto zagnieść z podanych składników w następującej kolejności: mąka, cukier, sól + masło, ucieramy w malakserze lub ręcznie w misce do momentu gdy powstaną zacierki.
Następnie trzeba dodać żółtko i odrobinę wody (dosłownie na dnie szklanki – będą to na oko jakieś 2 łyżeczki). Zagnieść.

Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować w okrąg o średnicy większej niż forma do pieczenia (użyłam formy o średnicy 24cm – w oryginale radzą użyć mniejszej czyli 22 cm lub formy prostokątnej 33×10 cm). Ciasto ostrożnie przełożyć do formy i dokładnie wypełnić wnętrze i brzegi. Nadmiar ciasta na krawędziach usunąć (nożem). Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Ostatnio udoskonaliłam wałkowanie kruchego ciasta i niezawodny i dużo prostszy sposób niż przed chwilą opisany, podaję tutaj (klik).

Rozgrzać piekarnik do 190 st. Piec tartę (obciążoną fasolkami do pieczenia – ja z lenistwa nie daję, a tarta wcale się nie wybrzusza) 15 minut po czym usunąć fasolki i piec kolejne 10 -15 minut.

Ciasto wyjąc z piekarnika i całkowicie ostudzić. Na ciasto wyłożyć krem cytrynowy i przybrać borówkami.
Posypać całość dekoracyjnie cukrem pudrem i startą skórką cytrynową.
Mnie w tej tarcie urzekł pyszny krem, a co najważniejsze – zrobiony bez użycia grama śmietany kremówki 🙂

Na zdjęciu –  tarta z borówkami, sesja późniejsza. Borówki w tej tarcie są o niebo lepsze od jagód.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *