Słodkie mini babeczki

A miało być wiosennie, pięknie i spacerowo. No ale … jest jak jest.

Przepis podaję za Joanną – jej mini babeczki nasączone pomarańczowym ponczem będą dziś dla mnie osłodą pochmurno-wietrznej aury za oknem.

Ciasto:
1/2 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka ziemniaczanej
3 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Poncz:
1 soczysta pomarańcza – ma dać prawię pełną filiżankę soku
1/2 soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru

A do dekoracji np.:  bita śmietana i owoce lub ulubiona słodka polewa lub dżem.

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i z jajkami, dodać mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszać.
Nakładać łyżeczką do foremek mufinkowych i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do czasu aż będą jasnozłote. U mnie czas ten wyniósł około 30 minut.

Kiedy babeczki się pieką, mamy czas aby wycisnąć sok z pomarańczy i z połówki cytryny, wymieszać z cukrem pudrem i odstawić na bok. Babeczki po wyjęciu z piekarnika nasączać jeszcze gorące. Udekorować lub nie w/g uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *