Jagodowe bułeczki


Kolejny letni poranek. Niedziela. Bez pośpiechu i można poleniuchować. Od wczoraj „chodzą za mną” słodkości. W lodówce śpi miseczka jagód. Ok, będą więc jagodowe bułeczki 🙂



Bułeczki z jagodowym nadzieniem
Przepis bardzo prosty. Ciasto półkruche. Wychodzi 12- 14 bułeczek.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny (Kasia) lub kostka masła
  • olejek zapachowy (nie daję)
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży mokrych lub paczka suszonych (ostatnio daję wyłącznie suszone)
  • 1/2 szklanki mleka
  • jako nadzienie – świeże lub mrożone jagody, ewentualnie dżem
  • jeśli ktoś lubi, niewielka ilość maku do przybrania



Drożdże rozprowadzić w zimnym mleku. Margarynę zetrzeć na tarce do miski. Mąkę wymieszać z resztą składników i całość wyrobić. Gdyby ciasto kleiło się do rąk – podsypać mąką.

Wstawić zawiniętą w folię kulę ciasta do zamrażalnika na ok 40 min. 
Uwaga: czas może być krótszy – po prostu pierwszy raz trzeba pilnować, aby ciasto zbytnio się nie zmroziło.


Formujemy bułeczki (kulki) zamykając w środku nadzienie.

 

Jeśli są to mrożone jagody – musimy odczekać aż puszczą sok.

Wierzch bułeczek smarujemy esencją z herbaty i ew. posypujemy makiem. Wstawiamy do gorącego piekarnika (ok. 180 st. ). Pieczemy ok. 40 min do zrumienienia.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.