Krajanka dyniowo-serowa

Przepis pochodzi z serwisu Z pierwszego tłoczenia, a zapodany został przez autorkę Cudawianki.
Wybrałam go z powodu serka mascarpone, który został do krajanki użyty. I dyni.
Miałam bowiem nadmiar startej dyni z którym nie zdążyłam zrobić nic poza zamrożeniem 🙂 Już na etapie mieszania wiedziałam, że był to strzał w 10 !
Odrobinę zmieniłam skład spodu – myślę, że nie stracił przez to nic na uroku.

(mała blacha np. 23x23cm)

Spód:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
110g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1/2 szklanki płatków migdałów
3/4 szklanki płatków owsianych
Masa serowo-dyniowa:
250g serka mascarpone
1 i 1/4 szklanki przecieru z dyni
1/3 szklanki cukru
1 jajko
szczypta cynamonu
szczypta zmielonego imbiru
Wierzch:
200ml gęstej śmietany (18%)
2 łyżki cukru
kilka kropel wanilii



Wykonanie

Przecier z dyni: dynie obrać, zetrzeć na tarce (u mnie jest to maszynka do tarcia warzyw). Przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody i gotować na małym ogniu 3-4 minuty od zawrzenia (sprawdzić miękkość łyżeczką). Odcedzić na sitku.

Spód ciasta: mąkę, cukier, sól  i masło zagnieść do uzyskania zacierek (jak na kruche). Dosypać płatki migdałów, płatki owsiane i wymieszać.


Wylepić dno blachy wyłożonej papierem używając 3/4 części okruszków. Pozostałą część okruszków przesypać na dno innej blachy również wyłożonej papierem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra-dół). Wstawić blachę z okruszkami i lekko je zrumienić przez około 10 minut. W trakcie  – raz czy dwa przemieszać je drewniana łopatką. Wyjąć blachę z kruszonką, wstawić blachę ze spodem – piec około 15 minut. Wyjąć z piekarnika.

Masa serowo-dyniowa: zmiksować wszystkie składniki. Wylać na upieczony, ale nadal ciepły spód. Piec 20 minut w 180 stopniach (góra-dół z termoobiegiem).

W trakcie pieczenia  śmietanę wymieszać z cukrem i  wanilią, po upływie 20 minut pieczenia ciasta posmarować śmietaną górę serowo-dyniową , posypać przygotowanymi okruszkami. Piec kolejne 5 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Pokroić w kwadraty. Przechowywać w lodówce.

Smak dyni w masie serowej jest bardzo wyrazisty – z pewnością dlatego, że dałam dynię z gatunku Ambar o pięknej ciemno-pomarańczowej barwie miąższu. Serek mascarpone przełamuje słodkość dyni lekko słonawą nutą;  płatki owsiane wnoszą natomiast w spód element chrupiący – co też niewątpliwie ma swój urok. No, prawie zapomniałabym o kwaskowatej śmietanie…. 🙂 Na zdjęciu ciasto tuż po wyjęciu z piekarnika, potem zdecydowanie śmietana „klapie”, ale ciasto po przechłodzeniu tylko zyskuje.

Ciasto dodaję do tych z serii „ulubione, wracam” 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *