
Składniki
1/2 kostki margaryny (np. Kasia)
3/4 szklanki cukru + 1 cukier waniliowy
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki
1. Margarynę rozpuścić na małym ogniu. Zdjąć z gazu, dodać cukier i wymieszać. Wbić do tego 4 żółtka i stopniowo wsypać mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia).
2. Przełożyć ciasto na blachę (wysmarowana tłuszczem i posypaną bułką tartą) – wyrównać palcami, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Podpiec ok. 8 minut w piekarniku w temp. 180C.
3. W tym czasie ubić na sztywno białko ze szczyptą soli. Przygotować truskawki.
4. Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie truskawki, następnie łyżką układać białko w kilku miejscach 'kupkami’ (dodatkowo można zrobić kruszonkę i zetrzeć ją na tarce już na białko).
5. Całość włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 25-30 min. w temp 180C.
Kruszonka: w misce wymieszaj odrobinę mąki (2-3 łyżki) z 1/4kostki masła; dosypuj cukru aż całość odchodzi od ręki, masę zetrzyj na tarce na ciasto.
Super 🙂 Ciasto najlepiej mi wyrastało w tradycyjnym, gazowym piekarniku.
Zrobiłam i musze przysnać ze bardzo nam smakowało
Już dzić pewnie nie dam rady, ale jutro mam zamiar sie zabrać. Co prawda mrożone truskawki to nie to samo ale myśle że też będzie smaczne
Zazwyczaj uzywam blachy o wymiarach 28x24cm, na ciut wiekszej ciasto bedzie po prostu nizsze 😉
Jakiej wielkości blacha?