Ciasto z truskawkami

Słodkie ciasto z truskawkami. 
Upieczone w ilości wystarczającej, aby zaspokoić pierwszą truskawkową zachciankę i rozbudzić ochotę na więcej. 
 
  Składniki

1 szklanka mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g cukru
1 cukier waniliowy
100 g masła
miseczka świeżych truskawek

Cukier puder – do dekoracji 

Dodatkowo:
mała blacha lub forma okrągła – tortowa
papier do pieczenia (lub bułka tarta do wysypania blachy)
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

  1. Masło rozpuścić w rondelku na małym gazie. Zostawić do ostudzenia.
  2. Białko oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do piany dodać cukier waniliowy i cukier kryształ oraz proszek do pieczenia. Ponownie ubić.
  3. Do masy dołożyć żółtka ubić, wsypać mąką – wymieszać łyżką, dolać roztopione masło i ponownie wymieszać.
  4. Ciasto jest płynne, przelewamy je na blachę wyłożoną papierem lub wysypaną bułką tartą.
  5. Dekorujemy truskawkami.
  6.  Piekarnik lekko rozgrzać. Wstawić blachę z ciastem – piec ok. 40 minut (do zrumienienia góry) w temperaturze 180C.

Uwagi: Ciasto jest najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu. Najlepiej piec je w okrągłej – tortowej formie, ale mała prostokątna również się dobrze sprawdza.
Przepis służy mojej mamie od lat do pieczenia w prodiżu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.