Pyszna żurawina do pasztetu 🎄☃️🤶
Składniki:
500g owoców (żywej) żurawiny
1 pomarańcza
100g cukru trzcinowego
Wycisnąć sok z pomarańczy, wszystko wrzucić do garna z nieprzywierającym dnem. Absolutnie nie przykrywać przykrywką! Zagotować, od czasu do czasu przemieszać i czekać spokojnie, aż żurawinowe kulki zaczną pękać (wydając taki fajny odgłos) i powstanie pyszna, lepiąca i mocno pektynowa żurawinowa substancja. Jeśli jest za mało słodka – w waszym odczuciu – można dosypać cukru i jeszcze wszystko przemieszać i odczekać chwilę, aż się rozpuści.
Przełożyć natychmiast – jeszcze gotującą maź do słoiczka, zamknąć wieczko i odwrócić do góry dnem. Pozostawić w tej pozycji do ostudzenia.
Serwować z domowym pasztetem.
Dobrych, spokojnych dni
spędzonych tak, jak lubicie 🙂
