Truskawkowy deser w środku zimy

Nie tęsknicie przypadkiem w środku zimy (co gorsze w przededniu tłustego czwartku) za czymś leciutkim i zwiewnym?
Ja zatęskniłam, stąd dziś podałam pyszne truskawki z mascarpone – przygotowane na koglu-moglu.
No tak,  z opisu nie jest to wcale zwiewny deserek ;),  ale … truskawki otaczają go aurą lekkości.
I niech tak zostanie.
 

Składniki:
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 opakowanie mrożonych truskawek 
1 serek mascarpone (250 g)
do ozdoby – posiekane orzeszki piniowe lub starte wiórki ulubionej czekolady
Masa truskawkowa – od niej zaczynamy:
Zamrożone truskawki ułóż w szerokim żaroodpornym naczyniu, posyp 1-2 łyżkami cukru  i wstaw do piekarnika.
Rozmrażaj je w temperaturze około 180 stopni, do chwili kiedy zaczną puszczać sok, ale jeszcze nie odbarwią się – to ta chwila kiedy z piekarnika zacznie wydobywać się intensywny truskawkowy aromat. Przełóż ciepłe truskawki (nie wszystkie – zostaw kilka sztuk do ozdoby) wraz z sokiem, który puściły do wysokiego naczynia i zmiksuj.

Masa jajeczno-serowa czyli nieco udziwniony kogel-mogel:
Żółtka utrzyj z cukrem do białości (masa  ma również być puszysta).
Dołóż do kogla-mogla serek mascarpone – zmiksuj.

W ostatnim etapie rozdziel masy do pucharków, udekoruj wiórkami czekolady lub orzeszkami, na koniec połóż na wierzchu całą truskawkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.