Lekka zupa kalafiorowa

Bardzo lekka, wegetariańska wersja zupy kalafiorowej.
Przez domowników jadana najchętniej w wersji „mało treści – dużo wody” 😉

Dla 3-4 osób:


4-5 różyczek kalafiora
2 mniejsze marchewki
makaron- muszelki (spora garść) lub zamiennie 4 młode ziemniaczki
sól, pieprz, 2 listki laurowe, ziele angielskie
1/2 kubeczka śmietany 18%
świeży koperek (kilka gałązek)
łyżeczka vegety

Zagotować w garnku (min. 1,5 litrowym) wodę. Do wrzątku wrzucić oczyszczone, umyte i rozdrobnione różyczki kalafiora oraz pokrojoną na plasterki marchewkę, 2 listki laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu oraz 2-3 kulki ziela angielskiego. Doprawić vegetą. Odrobinę posolić. Gotować 15 minut. Po tym czasie dołożyć do zupy muszelki makaronu  i gotować przez dalsze 10-12 min (w zależności od rodzaju makaronu) – makaron powinien zdecydowanie być al dente. Zdjąć garnek z gazu. Wyrzucić z zupy liście laurowe, kulki ziela oraz pieprzu. Zabielić śmietaną i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Posiekany drobno koperek dołożyć bezpośrednio przed podaniem na talerz.

W wersji z młodymi ziemniaczkami – wszystkie składniki gotujemy od razu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *