Sushi


Moja pierwsza pr├│ba z sushi ­čÖé
Przepis na ry┼╝ rewelacja – by┼é wy┼Ťmienity.
Gorzej sz┼éo rolowanie, ale … trening czyni mistrza ­čÖé

Ry┼╝ na sushi:
300 g ry┼╝u na sushi
350 ml wody
2 łyżki octu do sushi (mizkan)

  1. Ry┼╝ umie┼Ťci─ç na sitku i przep┼éuka─ç dok┼éadnie pod bie┼╝─ůc─ů, zimn─ů wod─ů – ry┼╝ p┼éuczemy a┼╝ przep┼éukiwana woda pozb─Ödzie si─Ö mlecznego koloru.
  2. Ry┼╝ prze┼éo┼╝y─ç do szerokiego garnka, zala─ç 350 ml zimnej wody – przykry─ç przykrywk─ů, bardzo szybko doprowadzi─ç do wrzenia. Tutaj ┼Ťwietnie sprawdzaj─ů si─Ö nowoczesne, ┼Ťwietnie przewodz─ůce ciep┼éo garnki ze stali. Gdy woda zawrze, zmniejszy─ç gaz do minimum i gotowa─ç 10 minut. Nast─Öpnie zdj─ů─ç z ognia i zostawi─ç na kolejne 15-25 minut. Uwaga wa┼╝ne: w trakcie ca┼éego procesu – nie zagl─ůda─ç pod przykrywk─Ö.
  3. Ry┼╝ prze┼éo┼╝y─ç na p┼éytka misk─Ö lub p├│┼émisek i r├│wnomiernie skropi─ç octem ry┼╝owym. Nie miesza─ç ry┼╝u w tradycyjny spos├│b bo mo┼╝na uszkodzi─ç ziarnka. Najlepiej wachlowa─ç woln─ů r─Ök─ů w czasie polewania octem ­čÖé
  4. Ry┼╝ zostawi─ç przykryty wilgotn─ů gaz─ů do wykorzystania tego samego dnia. Ten idealny, o temperaturze pokojowej, jest b┼éyszcz─ůcy i lekko klej─ůcy. Nie wstawiamy go do lod├│wki.

3 thoughts on “Sushi

  1. Malta- robi┼éam wegetaria┼äskie sushi bo karmie piersi─ů, w tym na zdj─Öciu w ┼Ťrodku jest marynowana ┼╝├│┼éta rzodkiew, kupi┼éam oryginalny zestaw "Pickled radish and burdock" i to by┼é strzal w 10 ­čÖé

Dodaj komentarz

Tw├│j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *