Jak wałkować kruche ciasto?

Rewelacyjny sposób na wałkowanie kruchego ciasta
na tartę lub szarlotkę! Gdybym nie obejrzała tego na żywo – pewnie nigdy bym nie uwierzyła i nie odważyła się spróbować.

Dzięki temu odnalazłam (wreszcie) mój ideał szarlotki, której bez wałkowania nie udałoby mi się upiec. Sposób dodam, genialny w swej prostocie 🙂 I nie jest to żadna tam maszyna do wałkowania, na którą trzeba by było się wykosztować, ani znany wszem sposób przenoszenia ciasta na wałku (bo szczerze – nigdy nie udawało mi się ta sztuka, jeśli potrzebowałam na prawdę cieniutkiej warstwy….)

Ale do rzeczy, potrzebne są (i każdy to zazwyczaj ma pod ręką)

kruche ciasto z dowolnego przepisu, schłodzone w lodówce min. 30 minut
wałek (lub wysoka szklanka o grubych ściankach)
przezroczysta folia spożywcza

Folię rozwijamy na blacie na długość blachy z zadatkiem około 5 cm bo obu stronach. Ważne: nie odcinamy folii!! Teraz ciasto układamy na środku rozwiniętego już kawałka folii i przykrywamy nadal odwijaną z rolki folią. Wałkujemy przez folię na potrzebną długość i kształt (prostokąt na blachę, okrąg do tarty). Przenosimy ciasto do formy, mając odwiniętą górną część folii i podtrzymując folię i ciasto od dołu ręką. Nad blachą energicznym ruchem odwracamy ciasto tak, aby folia znalazła sie na górze i układamy je w formie. Na koniec odklejamy folię i … gotowe 🙂

One thought on “Jak wałkować kruche ciasto?

  1. Szukałam na necie przepisu na ciasto kruche, które daje się wałkować gdyż moje podstawowe ciasto kruche raczej daje się "wylepiać" niż wałkować. Dzięki Twojemu blogowi mam 2 w 1 i przepis na dobre ciasto kruche, i ciasto, które daje się wałkować.

    Wielkie dzięki! A tarta z naszego przepisu, z dżemem limonkowo-kiwi była przepyszna.
    N.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *