Białka, jak je wykorzystać?

Po Wielkanocy zostajemy zazwyczaj z mnóstwem białek – pozostałością powypiekową mazurków.

Jak je wykorzystać?

Znam co najmniej 3, doskonałe, sposoby;)

1. Zamrozić. Taaak – powiedzą niektórzy – tylko trzeba mieć pomysł  co z nimi po rozmrożeniu ?
To bardzo proste  – biała pavlova 🙂 Pod warunkiem, że mrozimy je w ilości 4 lub 6 białek. Wystarczy wlać białka do słoiczka, zakręcić zakrętkę i wstawić do zamrażalnika.

2. Upiec pyszne placuszki cukiniowe – wyłącznie na ubitych białkach i mące.

3. Przygotować wielkanocną terrinę z łososia.

A jaki jest Wasz sposób?

5 thoughts on “Białka, jak je wykorzystać?

  1. Ja ostatnio odkryłam…bezy. Przeznaczenie białek jest więc oczywiste. ps Ewa, ależ tu smacznie (po)wielkanocnie. Przepysznie wręcz 🙂 Pozdrawiam z deszczowego Wroclawia

  2. Oprócz białek można zamrozić również żółtka 🙂 Jednak … mi nigdy żółtka nie zostają 🙂 Białka mrożę bardzo często 🙂

  3. można jeszcze ubić białka i dodać na wiesz do sernika – jak ja lubię serniki – o matko ale jeszcze nigdy nie zamrażałem jajek 🙂

  4. To ja jeszcze dodam keksa bialkowy lub moj ulubiony 'piegusek' z makiem 🙂 I oczywiscie makaroniki lub kokosanki! 🙂

    Pozdrawiam serdecznie i milej niedzieli zycze!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *