Omlet koperkowy

To chyba jeden z najszybszych i jednocześnie moich ulubionych omletów.

2 duże jajka
szczypta soli
koperek drobno posiekany (2,3 gałązki)
2 plasterki szynki (cieniutko pokrojonej i palcami rozerwanej na mniejsze kawałki)
pół dojrzałego ale małego  pomidora w plasterkach lub małych cząstkach, bez skóry
kilka cząstek mozzarelli (albo plasterek ulubionego żółtego sera pokrojony na mniejsze kwadraty)

    Białka oddzielić od żółtek  Białka ubić na sztywno dodając przed ubiciem szczyptę soli. Dodać żółtka i koperek. Delikatnie wymieszać. (Wersja dla leniwych:  całe jajka roztrzepać trzepaczką co zajmuje od 30 do60 sek., następnie dodać koperek i szczyptę soli – raz lub dwa razy zamieszać trzepaczką ).

    Masę wylać na rozgrzaną patelnię, na której roztopiono równomiernie łyżeczkę masła. Szybko udekorować serem, szynką i pomidorkami. Wierzch jeszcze tylko podsypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smażyć około 1 minuty pod przykryciem. W ostatniej fazie smażenia zdjąć przykrywkę. 

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *