Kalafiorowe placuszki

Na szybko – odmiennie
dobre dla wege

Składniki:

paczka mrożonych kalafiorów (poza sezonem – w sezonie najlepszy 1 świeży, mały kalafior)
1 jajko
mąką (3 łyżki)
sól, pieprz, koperek
oliwa do smażenia

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, nie za długo czyli ok 10-12 min. Ważne by się nie rozpadał). Odcedzamy i studzimy. Ostudzony rozdrabniamy widelcem. Koperek drobno siekamy.
Jajo, mąkę i posiekany koperek mieszamy z kawałkami kalafiora, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano.

Placuszki są smaczne i bardzo lekkie, ale jeśli próbna smażona partia nie będzie chciała się „trzymać kupy” – do reszty masy proponuję dosypać kolejną łyżkę mąki.

3 thoughts on “Kalafiorowe placuszki

  1. Dla mnie najważniejsze, że są błyskawiczne i odrobinę odmienne od typowo polskiego, obiadowego menu

  2. Jak dla wege to danie dla mnie. ;):))
    Pięknie przyrumienione, zjadłoby się. :))

    Pozdrawiam serdecznie!

  3. bardzo lubię takie warzywne placuszki
    robiłam ze świeżych kalafiorów
    nawet nie pomyślałam,
    że i mrożone się do tego nadają:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *