Tapas


Zaintrygowała mnie przystawka z Kurczaka w czosnku i cytrynie (Tapas by Susanna Tee). To zaintrygowanie było na tyle silne, że postanowiłam przepis wypróbować.

Smak, jak dla mnie, dziwny;
kolejnym razem dałabym zdecydowanie mniej czosnku 🙂

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 i pół cytryny
  • kilka gałązek zielonej natki
  • 1 drobno pokrojona cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa, sól, pieprz grubo mielony

Pierś oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić. Podsmażyć na oliwie na złotobrązowy kolor (ok 8-10 minut). Do kurczaka wrzucić cebulę, chwilę podsmażyć, tylko tyle aby się lekko zeszkliła. Następnie wrzucić drobno posiekany czosnek – ale dosłownie na 20 -30 sekund aby nie przypalił się, bo potrawa nabierze gorzkiego posmaku. Na koniec dolać sok wyciśnięty z cytryn i dorzucić skórkę otartą z jednej cytryny. Poczekać chwilę, aby sos na patelni zabulgotał. Zestawić patelnię z ognia – dołożyć natkę pietruszki; doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

W oryginale – podawać z ósemkami cytryny i kromkami chrupiącego chleba do maczania w sosie. Dla mnie wyłącznie do podjadania przy piwie.

Dodaj komentarz