Roladki wołowe

A nawet więcej – pyszne roladki wołowe 🙂
  • gotowe cieniutkie płaty wołowiny na carpaccio – 1 paczka
    (można oczywiście kupić ładny kawałek wołowiny, pokroić w plastry, następnie lekko rozbić )
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 1 cebulka
  • opcjonalnie kawałek wędzonego boczku – u mnie często czerwona papryka
  • sól, pieprz, papryka słodka – sproszkowana
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • odrobina mąki pszennej + wykałaczki lub nitka

Mięso rozłóż na dużej deseczce lub talerzu. Posyp szczyptą lub dwiema soli, oprósz papryką i pieprzem.

Ogórek, cebulę i boczek pokrój w słupki. Ułóż  ogórek, cebulę i boczek na mięsie – zamiast boczku daję często słupek czerwonej papryki. Zwiń w rolady i zszyj wykałaczką lub obwiąż nitką. Oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż rolady – do lekkiego zrumienienia. Następnie zalej wodą i duś pod przykryciem do miękkości mięsa – około 1h, podlewając od czasu do czasu wodą. Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemiankami. 
Roladki jadamy nadzwyczaj rzadko. Kupuję gotowe płaty na carpaccio odrobinę z lenistwa, ale również z przeświadczenia o tym, że mięso jest po prostu świeże. Roladki te są bardzo delikatne.

One thought on “Roladki wołowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *