Kurczak z brytfanki ze śliwkami

Dla 4 osób, bardzo proste:

1 kurczak – lub dowolne części kurczaka w porcji dla 4 osób
2-3 twarde, kwaskowe jabłka
7-8
twardych śliwek, bez pestek- przekrojonych na pół
1 młoda cebula

Przyprawy: garść majeranku, sól, słodka papryka, oliwa lub olej z pestek winogron

Kurczaka myjemy, obcinamy nielubiane części (kuper, wystającą skórę itp.). Smarujemy solą i papryką (wewnątrz i na zewnątrz). Jabłko i cebulę obieramy ze skóry i kroimy na cząstki, nadziewamy nimi wnętrze kurczaka. Pozostałe: jabłka, cebulkę (obrane) i śliwki układamy dookoła kurczaka – całość polewamy oliwą, posypujemy majerankiem i papryką (ja używam słodkiej, ale ostra papryka też będzie wyśmienita).

Zapiekamy w brytfance w temp.170 st. około 1h uważając, aby mięso się nie przypaliło. Końcowe 10 minut można podpiec bez przykrycia – wówczas wierzch mięsa pięknie się przypiecze.

Doskonałe do podania z chrupiącą bagietką lub jako danie obiadowe.
Z racji użycia świeżych śliwek można robić wyłącznie w sezonie letnim.

W wersji widocznej na zdjęciu są 4 podudzia i pół piersi z kurczaka pokrojonej na plastry jak bagietka – pod kątem. Mięso jest kruche i delikatne, sos smakuje lekko kwaskowo. Idealne. Dokładnie tak, jak miało być 🙂

Dodaj komentarz