Pierogi z truskawkami

Nadzienie:  24 -26 sztuk dużych truskawek – opłukanych, bez szypułek i osuszonych papierowym ręcznikiem

Ciasto:
półtorej szklanki mąki
pół szklanki gorącej, przegotowanej wody
łyżka oliwy
szczypta soli


Dodatkowo:
2 łyżki masła, biały cukier do posypania
 
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i oliwę. Wymieszać łyżką i dodać gorącą wodę. Wymieszać łyżką po czym wyrabiać ręką, aż ciasto stanie się elastyczne. Zajmie to nam jakieś 3-4 minuty 😉

Następnie ciasto trzeba rozwałkować – podsypując blat mąką. Szklanką wycinać kółka (he he – właściwie już od dawna tak nie robię,bo prostsze wydaję mi się odrywanie jednakowych kawałków ciasta i rozwałkowywanie ich w okrąg).

Nakładać po 1 dużej truskawce, zlepiając dokładnie brzegi pieroga. Pierogi wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować  4 minuty, od ponownego zagotowania się wody. Odsączyć, podawać polane roztopionym w rondelku  masełkiem i posypane białym cukrem.

Pycha!. 
Ja ubóstwiam zlizywać z talerza sos, jaki powstaje po przekrojeniu gorącego pieroga 😉

5 thoughts on “Pierogi z truskawkami

  1. Nette, całe to zamieszanie z "drylowanymi truskawkami" stad, że dzisiaj robiłam też pierogi z czereśniami 😉 A moja slodka pociecha nie zawsze daje sie skupic nad wklepywanym tekstem.

  2. Och, już pierogi? Ja jeszcze napawam się skromną wersją truskawek ze śmietanką. Co nie znaczy, że nie przyszłabym z chęcią na obiad- do Ciebie ;)…

    Ps. Zastanawiają mnie tylko te drylowane truskawki… Jak to zrobić? 😉 (na początku przepisu)

Dodaj komentarz