Hummus po polsku czyli pasta z grochu

Wegański hummus na grochu.

Składniki:

100g ugotowanego do miękkości grochu łuskanego

2 łyżeczki  tahini (pasty sezamowej) lub innej pasty z ulubionych orzechów (ja ostatnio odkryłam świetną pastę składająca się z mieszaniny 4 orzechów: ziemnych, laskowych migdałów i nerkowca niemieckiej firmy Rapunzele – polecam spróbować)


oliwa z oliwek 2-3 łyżki  
sok z 1 cytryny
sól morska, niekoniecznie gruboziarnista – szczypta lub dwie

Składniki zmiksować na idealnie gładką masę. Pastę podawać  na pieczywie.

Mi osobiście  pasta z grochu najlepiej smakuje  na ciepłym chlebku indyjskim, polana kroplami oliwy.
W domowych warunkach posypałam pastę czarnym sezamem i oprószyłam świeżo mieloną papryczką chili. Do zdjęć wybrałam wersję bez oliwy, do konsumpcji – oliwa bezwzględnie 😉 Pyszne.

Dodaj komentarz