Jagodowe bułeczki


Kolejny letni poranek. Niedziela. Bez pośpiechu i można poleniuchować. Od wczoraj „chodzą za mną” słodkości. W lodówce śpi miseczka jagód. Ok, będą więc jagodowe bułeczki 🙂



Bułeczki z jagodowym nadzieniem
Przepis bardzo prosty. Ciasto półkruche. Wychodzi 12- 14 bułeczek.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny (Kasia) lub kostka masła
  • olejek zapachowy (nie daję)
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży mokrych lub paczka suszonych (ostatnio daję wyłącznie suszone)
  • 1/2 szklanki mleka
  • jako nadzienie – świeże lub mrożone jagody, ewentualnie dżem
  • jeśli ktoś lubi, niewielka ilość maku do przybrania



Drożdże rozprowadzić w zimnym mleku. Margarynę zetrzeć na tarce do miski. Mąkę wymieszać z resztą składników i całość wyrobić. Gdyby ciasto kleiło się do rąk – podsypać mąką.

Wstawić zawiniętą w folię kulę ciasta do zamrażalnika na ok 40 min. 
Uwaga: czas może być krótszy – po prostu pierwszy raz trzeba pilnować, aby ciasto zbytnio się nie zmroziło.


Formujemy bułeczki (kulki) zamykając w środku nadzienie.

 

Jeśli są to mrożone jagody – musimy odczekać aż puszczą sok.

Wierzch bułeczek smarujemy esencją z herbaty i ew. posypujemy makiem. Wstawiamy do gorącego piekarnika (ok. 180 st. ). Pieczemy ok. 40 min do zrumienienia.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *