Pyszne ciasto agrestowe

Znalezione tutaj.

Wykonałam z połowy składników, bez  środkowej warstwy ciasta i z nieco większą ilością masła.
Niestety nie miałam budyniu – pewnie warstwa bezowa byłaby ciekawsza. Niemniej, ciasto w zaprezentowanej formie bardzo przypadło nam do smaku.
Mnie urzekła zielona galaretka zmieszana z agrestem i mocno kwaskowy smak nadzienia przełamany kakaową otoczką.

Składniki:
     1 i pół szklanki mąki

     150g masła
     1 cukier waniliowy
     1/4 szklanki cukru
     3 duże jaja (żółtka + białko na bezę)
     2 czubate łyżki ciemnego kakao
     1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

   
Dodatkowo:
     400g agrestu

     1 galaretka agrestowa
     1 łyżka wody

Beza:
     3 białka

     1/4 szklanki cukru
     szczypta soli
(opcjonalnie 1 budyń waniliowy w proszku )
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, masło, kakao i zagnieść ciasto. Podzielić je  na 2 części. Jedną części ciasta (zawiniętą w folię albo woreczek) schłodzić w zamrażarce.
  2. Małą blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia – połowę ciasta rozgnieść palcami  na jej dnie, nakłuć widelcem.
  3. Agrest opłukać, obrać z ogonków i końcówek, a każdą kulkę podzielić na połówkę. Przełożyć do garnka, podlać łyżką wody, zagotować. Do gorącego wsypać agrestową galaretkę. Znad garnka uniesie się piękny zapach  – zresztą ja uwielbiam nie tylko zapach, ale i smak płynnej galaretki 🙂 Wystudzić. Wylać na ciasto.
  4. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać pod koniec cukier (ew. i budyń w proszku). Wyłożyć na agrest. Na końcu zetrzeć schłodzoną w zamrażarce połówkę ciasta.
  5. Piec w 180 stopniach około 55 minut.
  6. Wystudzone ciasto  wstawić na minimum 40 min. do lodówki. Można udekorować przed podaniem cukrem pudrem.

8 thoughts on “Pyszne ciasto agrestowe

  1. Dziękuję Ilona – i ja sie na nie przedwczoraj skusilam, jednak wersja z budyniem dla mnie odrobinę gorsza – pozostanę więc przy ubitych białkach z cukrem 🙂

  2. Właśnie wyciągnęłam ciasto z lodówki 🙂 dodałam budyń ale niewiele więcej urosło 😉 smakuje wyśmienicie – dziękuję za przepis! niesamowite połączenie kakao z kwaśnym agrestem 🙂

  3. Właśnie dzisiaj zamierzam je upiec. I bardzo ciekawa jestem moich tegorocznych odczuc smakowych 😉

  4. Uwielbiam agrest,a to ciacho wygląda wyśmienicie. Serdeczne dzięki.

  5. kwaskowate nadzienie w ciastach lubię najbardziej. nasz agrest już dojrzewa na krzaczkach, niedługo i ja pomyślę o jakimś pysznym cieście 🙂

Dodaj komentarz