Ciasto z truskawkami

Słodkie ciasto z truskawkami. 
Upieczone w ilości wystarczającej, aby zaspokoić pierwszą truskawkową zachciankę i rozbudzić ochotę na więcej. 
 
  Składniki

1 szklanka mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g cukru
1 cukier waniliowy
100 g masła
miseczka świeżych truskawek

Cukier puder – do dekoracji 

Dodatkowo:
mała blacha lub forma okrągła – tortowa
papier do pieczenia (lub bułka tarta do wysypania blachy)
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

  1. Masło rozpuścić w rondelku na małym gazie. Zostawić do ostudzenia.
  2. Białko oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do piany dodać cukier waniliowy i cukier kryształ oraz proszek do pieczenia. Ponownie ubić.
  3. Do masy dołożyć żółtka ubić, wsypać mąką – wymieszać łyżką, dolać roztopione masło i ponownie wymieszać.
  4. Ciasto jest płynne, przelewamy je na blachę wyłożoną papierem lub wysypaną bułką tartą.
  5. Dekorujemy truskawkami.
  6.  Piekarnik lekko rozgrzać. Wstawić blachę z ciastem – piec ok. 40 minut (do zrumienienia góry) w temperaturze 180C.

Uwagi: Ciasto jest najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu. Najlepiej piec je w okrągłej – tortowej formie, ale mała prostokątna również się dobrze sprawdza.
Przepis służy mojej mamie od lat do pieczenia w prodiżu.

13 thoughts on “Ciasto z truskawkami

  1. Anonimowy – chętnie wypróbuje Twój przepis na łatwiejsze ciasto z truskawkami. Sekret przepisu mojej mamy kryje się jak zwykle w ubiciu białek. Odkad mam KA to całoroczne ciasto jest bardziej puszyte, ale i przed KA zdecydowanie królowało wsród codziennych wypieków 🙂 Pozdrawiam.

  2. Zdjęcia bardzo ładne, ale niestety ciasto – dzisiaj upieczone – rozczarowało mnie. Po prostu średnie, da się oczywiście zjeść, ale jadłam wiele ciast z truskawkami, również łatwych i szybkich w przyrządzeniu, o wiele smaczniejszych.

  3. Ok, może powinnam faktycznie doprecyzować określenie "ciasto jest płynne" – konsystencja jest jak bardzo gęsta śmietana – ale na pewno nie jak ciasto na naleśniki. Niemniej, można je przelać na blachę – przy odrobinie cierpliwości 😉 Czekam na wieści 🙂

  4. NIE WIEM O CO CHODZI ALE MOJE CIASTO WYSZŁO GĘSTE A NIE PŁYNNE I NIE WIEM CZY CZEGOŚ BRAKUJE W PRZEPISIE …WSTAWIŁAM DO PIECA I JESTEM CIEKAWA CO Z TEGO WYJDZIE

  5. Cieszę się Kulko, to ciasto na drugi dzień nie ma już takiego uroku, bo robi się nasiąknęte i kleiste wiec warto je jeśc od razu 🙂

  6. Mam pytanie techniczne? Co z żółtkami? Bo w przepisie nie ma o nich ani słowa… Taki przepis mocno podchwytliwy – ciasto bez żółtek? 🙂

  7. Zapraszam, nie ma problemu 😉 Chociaz wlasciwie jest … bo po ciescie nie ma juz śladu 🙂

  8. Na takie ciasto to jestem gotowa się wprosic 🙂 Lubię i to bardzo 🙂 Tylko tego słońca ciągle brakuje……i ogrodowych, słodkich truskawek…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *