Można robić z niego koktajle owocowe, miksując ze świeżymi lub mrożonymi owocami (najlepsze są truskawki, maliny albo jagody) dodawanymi pojedynczo lub w dowolnych kombinacjach.

Do tego słomka z Ikea w podobnej tonacji 🙂

TRUSKAWKOWO-JAGODOWY KOKTAJL
1 kefir 400g (zdecydowanie polecam Robico)
szklanka pokrojonych na 2 części, umytych i odszypułkowanych truskawek
1/2 szklanki jagód (mrożone lub z kompotu)
łyżeczka cukru
Ozdobić listkami mięty – która wniesie dodatkowy aromat.
Podawać schłodzone.
Kefir posiada dobrze przyswajalny wapń, białko, magnez i potas. Dostarcza witamin z grupy B. Odbudowuje florę bakteryjną i ma zdolność odtruwania przewodu pokarmowego, jednocześnie zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii pokarmowych. No to – na zdrowie!
Koktajl truskawkowy robię właściwie codziennie, ten z domieszką jagód jest nieco bardziej urozmaicony, niemniej podobny w smaku 🙂
Koktajle są super. Zwłaszcza te na kefirze i maslance 🙂
Kwaśne mleko! Uwielbiam! Często wspominam czas kiedy regularnie robiła je moja Babcia – było tak gęste i zsiadłe, że można je było kroić nożem!
Koktajl bardzo, bardzo do wypicia:)
uwielbiam koktajle 🙂 a córci widać że smakowało, hmm mojej jeszcze nie robiłam, może jutro spróbujemy 🙂