Zupa-krem z marchewki

Z braku czasu, z posiadania tadków-niejadków i takowym będąc w dzieciństwie, dzisiaj świetnie rozumiem moją mamę, która w przeszłości buntowała się na codzienne gotowanie obiadów. Tata, pewnie nie chcąc słyszeć notorycznych narzekań, kupował niekiedy abonament obiadowy w zakładowej stołówce 🙂 Obiady były tam paskudne i po miesiącu takiego „stołowania się”, mama zazwyczaj wracała do swoich narzekań i … gotowania 😉

Stąd nie powtarzając schematu zapamiętanego z domu rodzinnego staram się przygotowywać obiady proste i błyskawiczne. Nie każde danie trafia w gust kulinarny moich dzieci, ale poniższa zupka jest zdecydowanie jadalna przez córę – miłośniczkę dań mleczno-mącznych 🙂

Zupa jest też propozycją do “ZIEMNIACZANEGO SEZONU 2009″
Ziemniaczany Sezon 2009

Zupa krem z marchewki
dla 4 osób

  • 4 średniej wielkości marchewki (lub marchewki mrożone typu baby carrots małe opakowanie)
  • 1 duży ziemniak
  • łyżeczka masła
  • sól
  • łyżeczka cukru


Warzywa obrać i umyć. Pokrojone w plastry marchewki oraz ziemniak pokrojony w kosteczkę gotujemy w 1,5 litra wody do miękkości marchewki, tj. około 20 -25 minut. W połowie gotowania dodajemy masło, dosładzamy łyżeczką cukru i solimy roztwór do smaku (jakieś 3-4 szczypty soli). Po ugotowaniu – pozostawiamy zupkę do ostygnięcia. Miksujemy na krem. Krem podajemy w malutkich miseczkach ozdobionych lub nie słodką śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *