Grzybowa – prawie zwyczajna a jednak ….

Prawie klasyczna wersja znanej wszystkim zupy. 
Jak powszechnie wiadomo, prawie robi wielką różnicę 🙂
Składniki:
spora garść suszonych grzybów
włoszczyzna bez pora (2 mniejsze marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1/4 selera)
2 listki laurowe, 3 – 5 ziaren czarnego pieprzu
pół małej czerwonej papryki
łyżeczka masła
1/2 kubeczka śmietany
natka pietruszki (gałązka)
sól, pieprz

1. Grzyby moczę ok 10-15 minut w letniej, przegotowanej wodzie.

2. W tym czasie w garnku gotuje się woda do której wrzucam oczyszczoną i obraną włoszczyznę w całości: marchew, seler, pietruszkę (korzeń), listki laurowe, ziarna pieprzu oraz pokrojoną natkę – to ona częściowo nada zupie ton).

3. Do gotującej się włoszczyzny po jakiś 12 minutach wrzucam odsączone grzyby i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Do smaku solę i daję świeżo mielony pieprz, łyżeczkę masła. Gotuję do miękkości grzybów (kolejne 15 minut).

4. W końcowym etapie wyrzucam z zupy włoszczyznę i zabielam śmietaną.

5. Podaję w małych miseczkach, bez dodatku makaronu.

Cały urok tej zupy tkwi w czerwonej papryce! Świetnie (bo kolorowo) wygląda podana w małych miseczkach, które tak na prawdę nie są mniejsze (pojemnościowo) od zwykłych talerzy. Dobrze jest również dorzucić spora ilość świeżo posiekanej natki pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *