Zapiekanka ziemniaczano-brukselkowa

Bardzo prosta zapiekanka, przygotowana ze składników ogólnie dostępnych.

Składniki: Ziemniaki, brukselka, pomidor,  mała śmietana – 18%, 2 jajka „0”, szczypta gałki muszkatołowej, pół piersi z kurczaka- obran i oczyszczona z błon chrząstek itp.,  gałązka rozmarynu, 1 ząbek czosnku, wiórki masła, oliwa, sól i pieprz.

Brukselkę podgotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Ziemniaki obrać, pokroić na talarki, pierś pokroić na paski, posolić i wymieszać z listami rozmarynu oraz posiekanym czosnkiem.
Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami, zalać ułożone warstwami produkty (ziemniaki najniższa warstwa – posolona). Udekorować wiórkami masła, plastrami pomidora; wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni pieczemy około 40 minut – do miękkości ziemniaków.

2 thoughts on “Zapiekanka ziemniaczano-brukselkowa

  1. potatoes, brussel sprout, tomato, sour cream, 2 eggs, a pinch of nutmeg, half chickenbreast, fresh rosemary, 1 (or 2) clove of garlic, knob of butter (about 2 spoons), grapeseed oil, salt and pepper 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *