Pierniczki Krystynki

Dzień 12. Przyszła pora na przepis z ulubionego bloga kulinarnego. Moim ulubionym zakątkiem inspiracji kuchennych nie są jednak blogi, a forum kulinarne. Dostosowując się jednak do zabawy, zapodaję blog Bei i jej świąteczne propozycje ciasteczkowe: Bea w kuchni
Uprzedzam lojalnie, że przepisu nie sprawdzałam.W zamian podaję przepis na pierniczki, które kiedyś przy okazji przedszkolnej Wigilii robiliśmy (my – rodzice) wspólnie z dzieciakami. Przepis przyniosła ukochana przedszkolanka – pani Krysia.

Pierniczki Krystynki
500g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 jajka
1 skórka z cytryny
250g masła lub Kasi
1 łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżki miodu

Ciasto ugnieść, wałkować na grubość 0,5 cm podsypując mąką. Wycinać gwiazdki, serduszka jednym słowem formy wszelakie. Piec w nagrzanym do temp. 200-210 stopni piekarniku około 10 minut. Po ostudzeniu polukrować.

2 thoughts on “Pierniczki Krystynki

  1. Od kiedy swego czasu spędziłam ponad trzy godziny na lukrowaniu pierników mam do lukrowania pewien wstręt 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *