Wegański jabłecznik z połówkami jabłek

W oryginale (stąd klik) przepis nosi nazwę: Szarlotka z połówkami jabłek. | Half-apple cake.

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki orkiszowej krupczatki
kostka masła (200g) / zamiennie ulubiony wegański tłuszcz np. margaryna Naturli
 (1/3) szklanki cukru trzcinowego / zamiennie ksylitolu
łyżeczka bio-proszku do pieczenia
1 opakowanie 150 g) waniliowego jogurtu bio z prawdziwą wanilią (dla wegan – jogurt sojowy )
2 łyżki śmietany 18% (dla wegan można pominąc lub użyć np. taką)
7-8 jabłek
cynamon
dżem (najlepszy będzie malinowy, ja nie miałam i wykorzystałam dżem z ciemnych aronii)
 
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, posiekanym na kawałki masłem, jogurtem i śmietaną. Zagnieść ciasto. Ma być gładkie i sprężyste – można w razie czego podsypać mąki.
Podzielić ciasto na dwie części, połówkę rozwałkować w prostokątnej blaszce (20×30 cm) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, zagłębienie wypełnić dżemem. Ułożyć jabłka na cieście, dżemem do dołu. Posypać  cukrem i oprószyć cynamonem.
 
Przykryć pozostałą – rozwałkowana częścią ciasta, skleić brzegi. Nie pozostawiać otworów. Piec 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu (lub ciut dłużej – do zrumienienia). Po upieczeniu wystudzić.
 
 
Uwagi: ciasto najlepiej smakuje lekko ciepłe. Ewentualnie możne je posypać cukrem pudrem. W moim przekonaniu ten puder jest całkowicie zbyteczny; właściwie potrzebny jest tylko do zdjęć, dzięki temu „zabiegowi” ciasto zyskuje na urodzie. Co ważne – ciasto udaje się bez jajek! A jeśli zastąpimy masło wegańską odmiana tłuszczu – na pewno zyska wielu zwolenników. Nie jest to na pewno typowa szarlotka, niemniej jej smaczna odmiana.

Dodaj komentarz