Wegański jabłecznik z połówkami jabłek

W oryginale (stąd klik) przepis nosi nazwę: Szarlotka z połówkami jabłek. | Half-apple cake.

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki orkiszowej krupczatki
kostka masła (200g) / zamiennie ulubiony wegański tłuszcz np. margaryna Naturli
 (1/3) szklanki cukru trzcinowego / zamiennie ksylitolu
łyżeczka bio-proszku do pieczenia
1 opakowanie 150 g) waniliowego jogurtu bio z prawdziwą wanilią (dla wegan – jogurt sojowy )
2 łyżki śmietany 18% (dla wegan można pominąc lub użyć np. taką)
7-8 jabłek
cynamon
dżem (najlepszy będzie malinowy, ja nie miałam i wykorzystałam dżem z ciemnych aronii)
 
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, posiekanym na kawałki masłem, jogurtem i śmietaną. Zagnieść ciasto. Ma być gładkie i sprężyste – można w razie czego podsypać mąki.
Podzielić ciasto na dwie części, połówkę rozwałkować w prostokątnej blaszce (20×30 cm) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, zagłębienie wypełnić dżemem. Ułożyć jabłka na cieście, dżemem do dołu. Posypać  cukrem i oprószyć cynamonem.
 
Przykryć pozostałą – rozwałkowana częścią ciasta, skleić brzegi. Nie pozostawiać otworów. Piec 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu (lub ciut dłużej – do zrumienienia). Po upieczeniu wystudzić.
 
 
Uwagi: ciasto najlepiej smakuje lekko ciepłe. Ewentualnie możne je posypać cukrem pudrem. W moim przekonaniu ten puder jest całkowicie zbyteczny; właściwie potrzebny jest tylko do zdjęć, dzięki temu „zabiegowi” ciasto zyskuje na urodzie. Co ważne – ciasto udaje się bez jajek! A jeśli zastąpimy masło wegańską odmiana tłuszczu – na pewno zyska wielu zwolenników. Nie jest to na pewno typowa szarlotka, niemniej jej smaczna odmiana.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *