Pierogi ruskie – przepis i porada jak je mrozić

W nawale posylwestrowych obowiązków (to ten przykry powrót do reality), znalazłam o dziwo czas na pierogi. Przy okazji robiłam je z 3 farszami: wegetariańskim (kiszona kapusta, kminek i cebulka), mięsnym (mielona gęsiną z dodatkiem podsmażanej cebulki) oraz klasyczne – czyli ruskie. Wyszły jak zawsze super. Poniżej podaję przepis na pierogi ruskie. Zachęcam do zrobienia, bo są bardzo proste!

Przygotować ciasto na pierogi z przepisu podstawowego: mąka, oliwa, sól, wrzątek.

około 1,5 szklanki mąki
1 filiżanka wrzątku
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli

Wyrobić hakiem lub wiosłem w mikserze na prędkości 2 do uzyskania gładkiego, sprężystego  ciasta. Można ew. dolać ciut więcej wrzątku, aby masa zaczęła się kleić. Uwaga: to ciasto na pierogi zawsze się udaje 🙂 Jest rewelacyjne!

Farsz:

  • 4 duże ziemniaki obrać, opłukać, zalać zimną wodą i zagotować – bez soli!. Gotować do miękkości. Ziemniaki pokrojone na mniejsze cząstki ugotują się szybciej – w czasie do 15 minut. Ugotowane – odcedzić i gorące utłuc na masę bez grudek. Ostudzić.
  •  1 kostkę białego sera (200g półtłusty Łowicz) pokruszyć albo rozgnieść widelcem, następnie wymieszać z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem.
  • 1 nie za dużą cebulkę cukrową pokroić w kostkę i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek i szczyptą soli. Wymieszać z masą ziemniaczano-serową.
ruskie
pierogi ruskie, ruskie pierogi, ruskie klasyczne

Wykonanie:

Na każdy krążek ciasta po rozwałkowaniu, na środek nakładać farsz – tyle ile się zmieści.Zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na połowie lnianej ściereczce, drugą połową przykryć, aby nie obeschły.
W garnku zagotować wodę, a kiedy będzie już wrzeć – gotować w niej partiami po 8 -10 pierogów, przez około 3 minuty. Pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzu. Polać ociupiną roztopionego masła, można jak ja doprawić pierogi chili.

A w prezencie dodatkowo porada jak mrozić pierogi:

Na płaską, niezbyt dużą blachę (musi się zmieścić do Twojego zamrażalnika) wyłóż papier do pieczenia, układaj na nim surowe pierogi, tak aby się nie stykały ze sobą. Włóż blachę z pierogami do zamrażalnika. Po zamrożeniu – przełóż pierogi do foliowego woreczka i ponownie schowaj do zamrażalnika. Gotuj je podobnie –  wrzucaj na wrzątek, lecz czas gotowania wydłuż do ok. 5 minut.

Dodaj komentarz