Lekka sałatka kalafiorowa

Właściwie nie wiem, czemu nie wstawiłam przepisu na tą bardzo lekką, wręcz typowo wiosenną sałatkę wcześniej.
Robię ją od dobrych 10 lat – a po raz pierwszy poczęstowano mnie nią na parapetówce.

Wersja bardziej urozmaicona wzbogacona jest o młode ziemniaczki – ugotowane ze skórką i pokrojone na cząstki, jak cytryna.

Lekka sałatka kalafiorowa

pół większego kalafiora (lub 1 mały)
koperek -2-3 łyżki posiekanego (świeżego lub mrożonego)
2 -3 łyżki majonezu (oczywiście polecam Winiary)
Przyprawy: sól, pieprz trójkolorowy lub czarny, mielona papryczka chili

 

Wykonanie:
Kalafiora pogotować w osolonej wodzie – jakieś 8 minut – tak, aby był lekko twardy. W każdym razie nie dopuścić do jego rozgotowania 🙂 Przestudzić – najlepiej pod przykryciem w tym samym garnku w którym go gotowaliśmy, aby brzydko nie wysechł, a następnie delikatnie rozdrobić nożem na mniejsze cząstki –  w tym kalafiorowe łodyżki. Wymieszać z majonezem. Posypać koperkiem, doprawić solą – szczyptą lub dwoma, następnie pieprzem i chili (koniecznie próbować po jednym obrocie młynka, aby z tymi dodatkami a zwłaszcza chili nie przedobrzyć). 
 
Sałatka jest bardzo lekka, przeznaczona w zasadzie dla fanów kalafiora i … wegetarian. Świetnie komponuje się z chrupiącą bagietką. I jako dodatek do grilla.

2 thoughts on “Lekka sałatka kalafiorowa

  1. Mona masz oczywiście racje 🙂 Własnoręcznie przygotowane produkty są o niebo lepsze od kupnych.

    Swojego czasu podziwiałam Thermomix – gdzie otrzymanie majonezu, masła czy chociażby zmielenie ziarna na mąkę trwa kilka sekund. No coż .. nie zawsze mamy to co chcemy. A z kupnych nadal z uporem maniaka wybieram majonez Winiary 🙂

  2. Ja majonez od jakiegoś czasu robię sama i przestały mi smakować wszystkie kupne specyfiki 😉 musztarda i jajko plus olej rzepakowy – niby nic a smakuje wyśmienicie i daje poczucie że jest zdrowszy od kupnego bo wiemy, na jakim (nota bene najzdrowszym) oleju go robimy 🙂

Dodaj komentarz