Sałatka z buraczków na rukoli

 Bardzo ciekawa przystawka,  
zwłaszcza dla wegetarian – oraz dla urozmaicenia znanych zazwyczaj z polskiej kuchni obiadowej, buraczków.

Sałatka z buraczków na rukoli

2 małe czerwone buraki
kilka gałązek rukoli do dekoracji
opcjonalnie: 5 dkg twardego sera o wyrazistym smaku
kilka połówek orzechów włoskich –  bardziej do ozdoby niźli smaku, zrumienionych na patelni

 Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy (najlepsza  byłaby dijon, ale można użyć dowolnej ulubionej, no może z wyjątkiem tej z gorczycy), łyżeczka miodu, łyżka soku z cytryny, szczypta soli

 Buraczki umyć i obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, ugotować na parze na pół twardo – będą kruche i bardzo słodkie.Jeśli nie mamy możliwości gotowania parze – buraczki można ugotować sposobem tradycyjnym – całe, wyszorowane w łupinkach w garnku z wodą pod przykryciem około 1-1,5h)

Rukolę przebrać, opłukać i osuszyć.
Wystudzone plasterki buraczków rozłożyć na dużym talerzu.
Na nie rozłożyć rukolę.
Składniki sosu połączyć i dokładnie wymieszać.
Sałatkę polać sosem, na końcu  posypać serem startym na tarce o grubych oczkach.
Rozrzucić podprażone na patelni orzechy.

Będąc ostatnio na słowackim weselu  zajadałam się bardzo fajną wersję innej przystawki z rukolą. Przeniesiona na rodzimy grunt wyglądałaby tak: rukola tworzy coś w rodzaju gniazdka, na wierzchu ułożone będą pokrojone w słupki buraczki – polewany to sosem, posypujemy serem i rozrzucamy orzechy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *