Najprostsza odmiana pizzy

O i proszę – kamień wypróbowany!
Ciasto pieczone na nim faktycznie nabiera zupełnie innego charakteru .
Po pierwsze – nie jest już takie puszyste, a brzegi pięknie się podpiekają (w stylu podpłomyka).

Na pierwszy rzut poszła pizza najprostsza z możliwych – z serem.

Bazą jest drożdżowe ciasto z mojego przepisu podstawowego
oraz żółty ser (25 dkg)
do dekoracji czarne lub zielone oliwki (kilka sztuk)

Do przygotowania sosu, którym posmarujemy nasze ciasto potrzebne są:
2 przetarte pomidory (mogą być kupne z kartonika albo puszki i wówczas wystarczy połowa objętości)
2 ząbki czosnku
suszone zioła: tymianek i majeranek (po pół łyżeczki każdego)
odrobina pieprzu
szczypta soli

Jakieś 30-40 minut przed przystąpieniem do przygotowania sosu i tarcia sera – musimy koniecznie włączyć piekarnik i grzać w nim kamień do pizzy w temp 250 stopni.

Sos:
Połowę opakowania pomidorów (lub 2 pomidory bez skóry zmiksowane na papkę), przekładam na patelnię, wyciskam czosnek, doprawiam ziołami i szczyptą soli. Do tego dosłownie kilka ruchów młynka do pieprzu i sos nabiera wyrazistego smaku. I tu moja najważniejsza uwaga – sosu nie wolno przesolić!

Istnieją zwolennicy nie podgrzewania sosu, ja jednak na bardzo wolnym gazie odparowuję z sosu wodę – zwłaszcza jeśli miksowałam pomidory sama.

Mając tak przygotowany sos smarujemy nim (cieniutką warstwą) rozwałkowane ciasto. Piekąc na kamieniu – pamiętamy, aby ciasto miało brzegi lekko zawinięte do góry. Rozrzucamy na sos dosłownie kilka sztuk przekrojonych na pół oliwek. Na koniec posypujemy wszystko startym na tarce żółtym serem.

Pizze przekładamy na porządnie posypaną mąką łopatę, a następnie posuwistym ruchem przerzucamy ciasto na kamień i pieczemy 1o min (nadal w temp 250 st.).

Odmian smaków pizzy jest niewyczerpana ilość, bazą jest ciasto i sos oraz ser. Ja często połowę pizzy piekę w wersji najprostszej – drugą urozmaicając takimi dodatkami jak plasterki pieczarek, wiórki szynki, talarki cebuli, kiełki słonecznika… Wystarczy odrobina wyobraźni albo … to co akurat mam dostępne w lodówce 😉

Na koniec mała dygresja – nie przesadzajcie z ilością dodatków – jednej pizzy wystarczy na prawdę 1 pieczarka, a już 2 plastry szynki porwane palcami na kawałki nadadzą jej bardzo ciekawy smak. Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *