Szybkie walentynkowe danie obiadowe

Piekłam w niedzielę kurczaka, pozostało nieco niezjedzonych resztek  – w tym kawałek piersi.
Ostatnio ( nałogowo?) wypróbowuję przepisy oszczędnościowe Jamiego inspiracje czerpiąc  z  jego przepięknie wydanej książki (choinkowego prezentu zresztą).
Cóż, zainspirowana kolejnym –  wykorzystałam resztki kurczaka.
I tak powstało ognistoczerwone, szybkie danie obiadowe

Szybkie, walentynkowe danie obiadowe

Składniki
ryż (w torebce lub nie – jaki wam wygodniej, jaki najbardziej lubicie 
– sama ostatnio gotuję 10 minutowe torebki )
sos sojowy
słodki sos chili
1 czerwona cebula (lub cukrowa jeśli czerwonej nie ma pod ręką)
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
koktajlowe pomidorki (opcjonalnie)
listki kolendry (ja nie dodałam, nie zostałyby zaakceptowane)
olej z pestek winogron

Ugotować ryż. Nie marnować czasu i wykorzystać go na przygotowanie pozostałych składników potrawy.
Resztki kurczaka przełożyć do salaterki – rozdrabniając je.
Rzeczy na „c” czyli chili, czosnek i cebulę 😉 pokroić. Kolendrę posiekać.
Kurczaka polać 2 łyżkami słodkiego sosu chili, wymieszać.
Ugotowany ryż polać sosem sojowym, wymieszać – aby nabrał równomiernego, brązowego koloru.
Na patelni podsmażyć na oleju czosnek, chili i cebulkę, po chwili dodać ryż. Przesmażyć chwilę, dodać opcjonalnie koktajlowe pomidorki przekrojone wzdłuż. Serwując – posypać kolendrą.

Kolor pięknie walentynkowy (ognisto-czerwone chili), smak ciekawy, a całe danie gotowe w mniej niż 15 minut.

Dodaj komentarz