Karkówka z grilla w cytrynowej marynacie

 

Weekend spędzony za miastem. Dzień pełen słońca, uśmiechu, zwyczajnych – a może właśnie dlatego niezwyczajnych – momentów. Porzeczki kwaśne, czerwone, zrywane do kubeczka prosto z krzaczka i zachwycony tą czynnością –  bo wykonywaną po raz pierwszy – mały człowiek. Większe „człowieki” tez zachwycone np. zwalonym pniem drzewa, na które można się wspinać. Dorosłe „czlowieki” –  atmosferą, grillem, gitarą … 

Porzeczkowy kompot
Pierogi z jagodami
Pierogi z truskawką
Karkówka z grilla
Uśmiech

Na progu wakacji 
Wam Wszystkim 
ciepło życzę 
równie pięknych chwil.

Karkówka z grilla w cytrynowej marynacie

Przygotowujemy dzień przed grillem!

1 kg karkówki,
½  główki młodego  czosnku,
2 cytryny,
3 łyżki oleju z pestek winogron lub ulubionej oliwy z oliwek
– rafinowanej
sól i pieprz – odrobina

Karkówkę umyć i pokroić w  plastry. Oprószyć obustronnie solą i odrobiną czarnego mielonego pieprzu.

Do wysokiego słoika z zakrętką wlać sok wyciśnięty z cytryn, olej z pestek winogron. Dołożyć obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zakręcić słoik i energicznie nim mieszać jakieś 30-40 sekund.
Mięso układać pojedynczo w szklanym półmisku przelewając marynatą. Plastry kłaść na siebie. Tak przygotowana karkówka powinna przeleżeć noc w lodówce. Ja przykrywam półmisek folią aluminiową.
Piec na grillu, zjadać z ulubionym dipem lub musztardowym sosem.
Uwagi:
Bardzo prosta i tania marynata. Karkówka przygotowana według tego przepisu zawsze cieszy się u moich znajomych ogromnym powodzeniem. Ze swojej strony dziękuję autorce przepisu (Zuza Gałuszka). Kilka grillowych sezonów temu bardzo przypadł mi do smaku. I pozostałam mu wierna 😉

4 thoughts on “Karkówka z grilla w cytrynowej marynacie

  1. Tak to racja, ale jeśli używa się rafinowanej oliwy z oliwek to punkt dymienia jest już nieco wyższy 😉

  2. oj, z tym smarowaniem mięcha oliwą z oliwek na grillu to ostrożnie – oliwa się szybko przypala i zamiast pomagać, zaczyna szkodzić (jak każdy spalony tłuszcz). Lepiej użyć jakiegoś oleju, który lepiej wytrzymuje takie wysokie temperatury. Dobry jest olej rzepakowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *