Karkówka z grilla w cytrynowej marynacie

 

Weekend spędzony za miastem. Dzień pełen słońca, uśmiechu, zwyczajnych – a może właśnie dlatego niezwyczajnych – momentów. Porzeczki kwaśne, czerwone, zrywane do kubeczka prosto z krzaczka i zachwycony tą czynnością –  bo wykonywaną po raz pierwszy – mały człowiek. Większe „człowieki” tez zachwycone np. zwalonym pniem drzewa, na które można się wspinać. Dorosłe „czlowieki” –  atmosferą, grillem, gitarą … 

Porzeczkowy kompot
Pierogi z jagodami
Pierogi z truskawką
Karkówka z grilla
Uśmiech

Na progu wakacji 
Wam Wszystkim 
ciepło życzę 
równie pięknych chwil.

Karkówka z grilla w cytrynowej marynacie

Przygotowujemy dzień przed grillem!

1 kg karkówki,
½  główki młodego  czosnku,
2 cytryny,
3 łyżki oleju z pestek winogron lub ulubionej oliwy z oliwek
– rafinowanej
sól i pieprz – odrobina

Karkówkę umyć i pokroić w  plastry. Oprószyć obustronnie solą i odrobiną czarnego mielonego pieprzu.

Do wysokiego słoika z zakrętką wlać sok wyciśnięty z cytryn, olej z pestek winogron. Dołożyć obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zakręcić słoik i energicznie nim mieszać jakieś 30-40 sekund.
Mięso układać pojedynczo w szklanym półmisku przelewając marynatą. Plastry kłaść na siebie. Tak przygotowana karkówka powinna przeleżeć noc w lodówce. Ja przykrywam półmisek folią aluminiową.
Piec na grillu, zjadać z ulubionym dipem lub musztardowym sosem.
Uwagi:
Bardzo prosta i tania marynata. Karkówka przygotowana według tego przepisu zawsze cieszy się u moich znajomych ogromnym powodzeniem. Ze swojej strony dziękuję autorce przepisu (Zuza Gałuszka). Kilka grillowych sezonów temu bardzo przypadł mi do smaku. I pozostałam mu wierna 😉

4 thoughts on “Karkówka z grilla w cytrynowej marynacie

  1. Tak to racja, ale jeśli używa się rafinowanej oliwy z oliwek to punkt dymienia jest już nieco wyższy 😉

  2. oj, z tym smarowaniem mięcha oliwą z oliwek na grillu to ostrożnie – oliwa się szybko przypala i zamiast pomagać, zaczyna szkodzić (jak każdy spalony tłuszcz). Lepiej użyć jakiegoś oleju, który lepiej wytrzymuje takie wysokie temperatury. Dobry jest olej rzepakowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *