Sardynki i Portugalia

Kulinarnym symbolem Portugalii są między innymi sardynki. Sklepy (nawet te z pamiątkami) oferują na prawdę ogromny asortyment puszkowanych sardynek. W trakcie naszej zupełnie przypadkowej łazęgi po Lizbonie, natknęłam się na kilka, które mnie urzekły. Ilością smaków, bogactwem kolorów i grafiką. Poza tym, … lubię sardynki.

Pasta z portugalskich sardynek, bardzo po polsku 😉

2 puszki sardynek (u mnie oryginalne – portugalskie, w zalewie z oliwy)
sok z połowy cytryny (opcjonalnie z limonki)
pół średniej wielkości dojrzałego pomidora malinowego, bez skóry
kilka listków zielonej pietruszki
sól, pieprz lub chili

Składniki zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dołożyć drugą połówkę pomidora. Doprawić do smaku.
Można miksować z oliwą z puszki po sardynkach lub bez niej. Jeśli preferujesz majonez zamiast oliwy – masz oczywiście wolny wybór 🙂

Pastę podawać ze świeżą bagietką lub na krakersach. Ozdobić wedle uznania pomidorkami cherry, oliwkami, listkiem pietruszki lub wiórkami twardego sera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *