Ogórkowa

Dzień 1 – aktualnie ulubiona potrawa

 Właściwie to nie wiem czy do definicji potraw można zakwalifikować zupę. Ale tak czy inaczej, z nastaniem jesiennych chłodów ogórkowa stała się moim ulubionym daniem. Niezbyt gęsta (gdyż tylko takie zupy robię.lubię.jadam) a jednak sycąca – bo przygotowana na bazie solidnego kawałka mięsa.
Zupa ogórkowa
 Składniki:

1 noga kurczaka ( lub porcja rosołowa)

1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach 
1 pietruszka
1/4 selera
kawałek pora
3 średnie ziemniaki
po łyżce posiekanej  natki pietruszki i koperku
sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego
3 kiszone ogórki starte na tarce i podsmażone na łyżce masła
2 łyżki śmietany 18%
1,5 -2 litrów wody oligoceńskiej
Do garnka z zimną wodą wrzucamy porcję mięsa – zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na minimalny i pozwalamy mięsu gotować się co najmniej przez godzinę. W tym czasie spokojnie przygotowujemy warzywa, obieramy, płuczemy; marchew i ogórki tarkujemy (dla dzieci ogórki kiszone przed starciem obieram ze skóry), a ziemniaki kroimy w kostkę.
Starte ogórki podsmażamy na patelni na łyżce masła około 3 minut. Dodaję do nich również szczyptę mielonego pieprzu. Po godzinie do garnka dokładam wszystkie warzywa OPRÓCZ ogórków. Gotuję  30 minut dosalając i podprawiając smak zupy zielem angielskim oraz dodatkowo kilkoma obrotami młynka z pieprzem. Po 30 minutach (jest to czas potrzebny na rozgotowanie warzyw) dokładam podsmażone ogórki i rozdrobnioną zimną wodą śmietanę. Gotuję jakieś 5-7 minut, po czym pozostawiam zupę w garnku z zamkniętą przykrywką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *