Dyniowo





Pa藕dziernik dyni膮 stoi i jest to niepodwa偶alny fakt 馃槈
Za par臋 dni, dynia 艣wi臋ci膰 b臋dzie sw贸j tryumf ozdabiaj膮c na ameryka艅sk膮 mod艂臋 nasze okna i sto艂y.
Bo kt贸偶 nas nie lubi 艣miesznego Pumpkina ze 艣wieczkami migaj膮cymi w 艣rodku dyniowej g艂owy?
Ja lubi臋 i dlatego dyni臋 dzieciom w tym celu kupuj臋.

Ale skoro prowadz臋 kulinarny blog, dyni臋 wykorzystam tak偶e kulinarnie.

Dzisiaj serwuj臋 Racuszki z dyni – na jesienny na obiad.

Sk艂adniki:
  • dynia starta na tarce – 2 szklanki
  • 2 jajka
  • 艂y偶ka cukru
  • m膮ka – p贸艂 szklanki i 艂y偶ka, przy czym ja dodaj臋 po 艂y偶ce sprawdzaj膮c konsystencj臋 masy
  • p贸艂 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej z pestek winogron do sma偶enia

Dyni臋 zetrze膰 na tarce do jarzyn. Odcisn膮膰 nadmiar soku. Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋 ze szczypt膮 soli. 呕贸艂tka utrze膰 w fili偶ance z 1 艂y偶k膮 cukru. Wymiesza膰 bia艂ko z 偶贸艂tkiem, nast臋pnie z dyni膮 i m膮k膮. Na rozgrzany olej nak艂ada膰 艂y偶k膮 ma艂e placuszki, sma偶y膰 na z艂oty kolor z obu stron. Placuszki podawa膰 posypane cukrem pudrem i ozdobione keksem 艣mietany lub jogurtu.

3 thoughts on “Dyniowo

  1. Wygl膮daj膮 smakowicie. z checia bym zjadla 馃槈 masz wiele ciekawych przepisow dodaje Tw贸j blog do link贸w i bede odwiedzac. Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *