Tarta mocno cytrynowa

Kolejny sprawdzony i pyszny przepis z wielkiej skarbnicy tart autorstwa Sarah Banbery (klik)
 
 

Ciasto
175 g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli (nie daję)
100 g schłodzonego masła
1 żółtko
zimna woda – 2 łyżeczki

Farsz
2 duże jajka
75 g cukru
100g masła
sok z 1,5 lub 2 cytryn (120 ml)

Do przybrania: jagody lub BORÓWKI, cukier puder, skórka z cytryny

Na początku przygotowujemy farsz cytrynowy: w żaroodpornej misce roztrzepać (trzepaczką) jajka i cukier. Przełożyć miskę na garnek z wrzącą wodą dodać masło (pocięte na kawałki) i sok wyciśnięty z cytryn. Utrzeć na gładką masę. Dalej ucierać aż masa zgęstnieje (ok. 10 minut). Zdjąć z ognia, wystudzić, przykryć i odstawić na bok.

Ciasto zagnieść z podanych składników w następującej kolejności: mąka, cukier, sól + masło, ucieramy w malakserze lub ręcznie w misce do momentu gdy powstaną zacierki.
Następnie trzeba dodać żółtko i odrobinę wody (dosłownie na dnie szklanki – będą to na oko jakieś 2 łyżeczki). Zagnieść.

Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować w okrąg o średnicy większej niż forma do pieczenia (użyłam formy o średnicy 24cm – w oryginale radzą użyć mniejszej czyli 22 cm lub formy prostokątnej 33×10 cm). Ciasto ostrożnie przełożyć do formy i dokładnie wypełnić wnętrze i brzegi. Nadmiar ciasta na krawędziach usunąć (nożem). Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Ostatnio udoskonaliłam wałkowanie kruchego ciasta i niezawodny i dużo prostszy sposób niż przed chwilą opisany, podaję tutaj (klik).

Rozgrzać piekarnik do 190 st. Piec tartę (obciążoną fasolkami do pieczenia – ja z lenistwa nie daję, a tarta wcale się nie wybrzusza) 15 minut po czym usunąć fasolki i piec kolejne 10 -15 minut.

Ciasto wyjąc z piekarnika i całkowicie ostudzić. Na ciasto wyłożyć krem cytrynowy i przybrać borówkami.
Posypać całość dekoracyjnie cukrem pudrem i startą skórką cytrynową.
Mnie w tej tarcie urzekł pyszny krem, a co najważniejsze – zrobiony bez użycia grama śmietany kremówki 🙂

Na zdjęciu –  tarta z borówkami, sesja późniejsza. Borówki w tej tarcie są o niebo lepsze od jagód.

One thought on “Tarta mocno cytrynowa

  1. Mniam…tak mi Twoja tarta posmakowała, że wczoraj sama zrobiłam. Bardzo fajny cytrynowy smak…tak fajny, że ciacho było tylko jedno popołudnie. 🙂

    Dzięki za kolejny pyszny przepis.

Dodaj komentarz